Besök min hemsida: www.shabbychicstugan.se
eller min Försäljningssida
eller mitt Bildgalleri

Välkomna
Anneli

lördag 27 juni 2015

Bygga eget kök Del 1

Att bygga sitt eget kök

Hej alla ni som brukar besöka Shabbychicstugans blogg. Mitt namn är Robert (Annelis gubbe) och jag har nu fått den stora äran att gästblogga lite då Anneli under helgen besöker en av sönerna uppe på Söderåsen.

Detta är första gången jag provar på detta, så ni läsare får ursäkta om inte mitt inlägg ser ut som de brukar på denna sida.

Jag sitter ute på vår veranda denna lite regniga lördagsmorgon och ska berätta om hur vi byggde vårt eget, lantliga kök. Som vanligt är min, numera kompis ute och mumsar på lite godis vid vår vedhög.


                                                 Skogsmusen Torkel


Shabbychic-stugan, där vi bor, har genomgående temat lantlig, gammaldags stil och när vi nu bestämde oss för att sätta in nytt kök i gäst och behandlingshuset var valet ganska enkelt. Köket skulle smälta in i den stil övrigt är byggt i och vi förstod ganska snabbt att då fick vi bygga det själv. 

Jag ska i ärlighetens namn nämna att det är inte första gången jag bygger upp ett kök så tanken att bygga ett till var väl ok. Dock gör min sjukdom, kronisk värk mm,  att allt tar oändligt mycket längre tid och jag ofta måste pausa , ibland en dag eller två, innan bygget fortgår. Jag affirmerar det färdiga resultatet då och då, det hjälper..

Som vanligt hade Anneli en ide om hur det färdiga resultatet skulle se ut och efter lite skissande och mätande var det dags att plocka fram det material som behövdes. Vi hade en del gamla brädor och stockar som vår gode vän Anders hade fixat fram till oss. 

Dessa kommer ursprungligen från en gammal 1800-tals gård som revs för några år sedan. Anders är som jag lite av en hamster som gärna sparar undan saker som säkert kan komma till nytta någon dag. 


Virke från gammal gård.

Virket var hämtat från golv, vägg och takkonstruktionen och som allt gammalt virke var även detta lite kantstött och förändrat av tidens gång. Man hade inte maskiner då detta virke användes utan var formats av såg och yxa vilket givetvis passade oss perfekt. 

En annan patina i virket var de små maskhål som en gång skapats av den insekt som i folkmun brukar kallas trämask eller Or , men som egentligen heter Strimmig trädgnagare. Denna lilla gynnare lägger sina larver inne i virke och och där kalasar den på vad som bjuds. 

Ett säkert tecken på att denna varelse finns / har funnits där inne är de små maskhål som bildas då larven käkat klart och lämnar sitt bo.


Strimmig trädgnagares verk
Gnagaren tycker inte om torrt och varmt klimat utan finns ofta där det råder hög luftfuktighet och fukt. Ett annat säkert tecken på att gnagaren finns kvar i virket är de små mjölhögar som bildas utanför deras hålor. För att säkerställa att inte de objudna gästerna skulle finnas kvar, förvarade vi virket i ett varmt utrymme några dagar och kontrollerade att inte dessa mjölhögar bildades. 

När vi hade konstaterat att gästerna var borta tog vi in virket och förvarade detta under en vecka i det rum köket skulle byggas i. Detta för att virket skulle få möjlighet att tänja ut sig och bekanta sig med rummets klimat. Ofta kan gammalt virke spricka lite samt förändras i form och detta vill man se innan själva bygget startas.

Kan nämna att innan virket togs in låg det några timmars arbete med att rensa bort gammal spik, nubb och annat som man inte vill ha med.


Bortplockat från virket


Förvaring av virke


Förvaring av virke
Efter att virket vant sig vid rummets värme och fuktighet var det dags att gå till handling och börja kapa brädor och stockar i rätt längder. För att kunna sammanfoga stockarna till kökets "Skelett" valde jag att jacka ur infästningarna. 

Detta ger en ganska fin men även hållbar konstruktion. Arbetet görs med hjälp av cirkelsåg, tigersåg, hammare och stämjärn.


Urknackat virke


De olika bitarna limmas sedan ihop och skapar den bärande del som köket byggs av. Jag ska i ärlighetens namn även berätta att jag använder rejäla skruvar då jag sätter ihop delarna. Inte traditionellt gammalt byggande men va fan, lite får man väl fuska.. 

Självklart pluggar jag alla synliga skruvhål med träplugg och lim.


Början till ökets skelett

Återkommer igen med del 2.
MVH Robert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna ett inlägg..