Besök min hemsida: www.shabbychicstugan.se
eller min Försäljningssida
eller mitt Bildgalleri

Välkomna
Anneli

måndag 29 juni 2015

Bygga eget kök Del 2Hej igen och välkomna till Shabbychicstugans blogg

Bygget fortsätter..

Att bygga och snickra kräver förutom en del verktyg även en bra arbetsbänk som ger en bra arbetsställning. Många gånger tänker man inte på detta utan kan göra monotona arbete i timmar som ger onödig värk i rygg och ben. Jag brukar använda en skiva och två bockar till hjälp, det funkar oftast.Bra arbetsbänk


 I förra inlägget "Bygga eget kök del 1" hade jag, efter en del förarbetet med det fina gamla virket, startat byggandet av kökets stomme. 

Valet att bygga stommen i sektioner beror framför allt på att virket vi valde är ganska tungt och otympligt vilket gör det enklare att hantera mindre delar åt gången, men även att det blir lite enklare att korrigera fel på en mindre del i stället för att hela underdelen på köket blir fel och i värsta fall måste göras om.Underdelen börjar ta form..


Detta är lätt hänt när man ska hantera "yxat" och ojämnt virke. Man måste ofta lita mer på sitt ögonmått än på tummaträ och vattenpass..
Godkänt..

Vi hade, innan bygget av köket påbörjades, köpt inbyggnadsugn och spishäll. Detta berodde på att mått på vitvaror varierar lite, trots standardmått och att vi som oftast valt "Blocket" som butik. Där kan man oftast hitta det mesta man behöver till rimliga priser, dock går det inte att styra över mått, färg och annat och därför var det mer praktiskt att veta dessa mått innan bygget påbörjades.

Nästa del var att göra plats för inbyggnads-spisen. Självklart ville vi att den skulle sitta så högt som möjligt men då spishällen, som sedermera skulle placeras i bänkskivan ovanför och som bygger neråt, var det viktigt att höjdmåttet stämde. Enkelt att räkna ut då både spis och häll fans på plats..


"Kobåset" där spisen skulle placeras..

Glömde berätta att det första jag gjorde då vi bestämt måtten på köket var att fixa en bänkskiva. Golvbrädorna som Anders fixade till oss passade bra i längd men inte i höjd. 

Brädorna var ca 3 cm tjocka, vilket är lite klent för en bänkskiva som ska passa in i ett kök byggt av stockar, så jag valde att limma ihop 2 brädor i fronten så att den såg lite mer rejäl ut.


Limning av bänkskiva

När nu underdelen av köket började bli klart valde jag att montera bänkskivan. Märkte då att den blivit lite kort, saknades ca 3 cm, vilket jag löste med en passbit som limmade på plats.Att mäta en bräda är tydligen raketforskning..

Efter lite arbete med måttanpassningen och annat var det dags att fästa skivan i befintligt underskåp. Detta gjordes med skruv, lim och träplugg men även en del svordomar. Inte helt enkelt att få  ojämnt underlag på 3 meter helt plant..

Pluggning av bänkskiva..

När bänkskivan väl var på plats skulle hål för spishällen sågas ut. Detta gjordes med fogsvans för att få exakt mått. Synd om hålet blivit lite för stort..Lite mätning före sågning

Jag var lite trött på att se "kobåset" där ugnen skulle stå, så i bara farten slängde jag in den oxå..


Häll och ugn på plats..

Slutresultatet efter en del justeringar blev inte så pjåkigt. Tycker att anpassning av mått gällande stomme och bänkskiva blev helt ok. Är ganska nöjd med slutresultatet.

Slutresultat underdel kök


MVH 

Robert

4 kommentarer:

 1. Ola jonsson Stockholm2 juli 2015 17:06

  "Ganska fint" är en underdrift.. Tycker ert kök är superfint. Verkligen Shabbychic!!!

  SvaraRadera
 2. Trevligt att se hur köket växer fram! Ser ut att blir riktigt fint! / Matilda

  SvaraRadera
 3. Tycker också att det blev jättefint!

  SvaraRadera
 4. Stort tack för alla Era kommentarer. Följ oss med spänning... Vi öppnar snart en ny shabbychicstuga, bara för Er :)

  Läs mer på www.shabbychicstugan.se

  Anneli och Robert

  SvaraRadera

Skriv gärna ett inlägg..