Besök min hemsida: www.shabbychicstugan.se
eller min Försäljningssida
eller mitt Bildgalleri

Välkomna
Anneli

torsdag 2 juli 2015

Bygga eget kök del 3Välkomna åter till den tredje och sista delen av gästinlägget "Bygga eget kök". 

Som Ni kan se nedan, blev underdelen av köket klart i avsnitt 2 och för att få det helt komplett kommer Anneli att måla och slipa för att få fram Shabbychic-looken, hänga lite tyg-draperi framför hyllor mm.


Nästan klart

Det som återstod för mig var nu att bygga ett överskåp som gick ihop, stilmässigt, med underdelen. Jag funderade först på att använda lite klenare virke till skåpet och kom så långt att jag valde ut virke, sågade och slipade det.

När jag sedan tog in det för torkning i rummet där köket byggdes såg jag att valet av virke ej skulle fungera. Det var på tok för klent i jämförelse med underdelen av köket. Gör om, gör rätt.Stomme till överskåpet

Stommen till överskåpet byggde jag i en del då det inte var så stort. Storleken på skåpet bestämdes utifrån den plats det skulle sitta på. Väggen var begränsad p.g.a ett fönster och jag valde att göra det som ett hörnskåp för att skapa så mycket plats som möjligt.Stomme till öveskåp

Även om stommen ser enkel ut vägde den en del. Virket jag valde var samma som i underdelen och jag var väldigt tveksam om detta skulle fungera stilmässigt. När jag väl hade fått upp det på väggen kändes det lite bättre. Såg bra ut.

Stomme på plats

Virket jag valde till överskåpet var ganska krokigt så jag fick sätta upp, ta ner och korrigera och åter sätta upp det flera gånger innan jag var nöjd.

Vingt och krokigt

När stommen var fixad började arbetet med att sätta väggar, tak, botten samt hyllor. 

Vi hade tidigare bestämt att vänstra delen, hörnan, skulle vara öppet med hyllor och att den högra delen, ovanför spishällen, skulle förses med skåplucka p.g.a att det även skulle monteras in en fläkt med tillhörande fläktrör, eldragningar mm. Detta ville vi givetvis dölja, därav luckan.

Montering av vägg i fläktskåp

När detta var gjort var det dags att tillverka skåpluckan. Jag valde att använda den "notade" delen av en 3 cm tjock golvbräda.
Jag sågade bort den ena noten och fick automatiskt ett spår där jag kunde fästa luckans frontbrädor. Därefter sågade jag ramens 4 delar i 45 grader och limmade ihop dessa.


Ramen till luckan skapas

Även här fuskade jag lite med skruv och plugg. Detta mest för att slippa vänta flera timmar på att limmet skulle torka.


Lite fusk

Det där med att få ut rätt grader när man ska sammanfoga virke i ram eller list kan vara lite bökigt. 

Jag föredrar den hederliga fogsvansen vid nästan all finsågning och just fogsvansen kan vara till stor hjälp när graderna ska markeras ut.

Alla moderna fogsvansar har dessa grader "inbyggda" i konstruktionen och det innebär att det är ganska enkelt att markera ut rätt vinklar. Dessutom slipper man plocka fram geringslådan.


Såga rakt med hjälp av fogsvansen

När ramen var klar limmade jag noten runt om och fäste därefter frontbrädorna.

Limning av frontplanket på luckan

Jag valde enkla gångjärn och skruvade upp luckan på plats. Luckan passade perfekt på plats och smälte in bra i resten av konstruktionen.
Skåpluckan på plats

Efter att luckan var på plats återstod det endast att sätta in hyllplan i den öppna delen av skåpet. 

Nu var det dags att montera diskbänk och blandare. Jag mätte ut storleken på vasken och sågade ut hålet. Här använde jag en cirkelsåg i stället för fogsvans då sågning i brädans längd är ganska jobbigt.


Såga hål till vask

Vasken passade perfekt och när den var monterad såg hela konstruktionen faktiskt ut som ett litet kök. Ett väldigt originellt kök men vadå..


Komplett med vask och allt

Vår gode vän Anders som jag berätta de om i Bygga eget kök del 1" kom på besök dagarna efter att köket var klart. 

Hans kommentar var - "Det här köket skulle passa bra på museum!"
Både jag och Anneli kände att det var det bästa betyg man kunde få. Vi tycker båda om den gamla, lantliga Shabbychic-stilen, vi tror på tomtar och troll och änglars närvaro. 

Vårt nya, gamla kök passade in perfekt i denna bild..

Nu vill jag tacka för mig och överlämnar med varm hand bloggen till min älskling igen.

Ha det så bra
Med Vänliga Hälsningar
Robert


3 kommentarer:

 1. Väldigt fint har det blivit, jag är så stolt och nöjd... Tack älskling för att du kämpade med alla stockar och brädor. Puss ❤️

  SvaraRadera
 2. Grymt bra jobbat. Hoppas jag kan få den erfarenheten en dag��/Pontus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det fina betyget, det hade du oxå fixat. Skillnaden är att jag har lite mer tid än du just nu. Hälsa frugan o barnbarna. Puss

   Radera

Skriv gärna ett inlägg..